Slab, corridorSlab, gallery-access
The Babylon
Arquitectonica | Miami, USA | 1977
Image of The Babylo...
Brickell Ave. facade.

ProjectThe Babylon
ArchitectArquitectonica
CityMiami
CountryUSA
Address266 Brickell
Building TypeSlab, gallery access
Number of Dwellings15
Date Built1977
Dwelling Types1 & 2 bra. flats
No. Floors6
Section Typeflats, gallery-access
Exterior Finish
Materials
stucco, metal windows and sliding doors
Construction TypeR-C frame
Ancillary Servicesbalconies, pool, parking beneath building, min. office/commercial

The earliest of Arquitectonica's housing slabs on Brickell Avenue along the waterfront of Biscayne Bay, the Babylon, is also much smaller that the later tall buildings designed during the 1970's by the same firm. Built on a narrow lot with the short side facing Biscayne Bay, the building was confiscated shortly after it was completed and remained unoccupied for many years. The six-story gallery-access slab has a curious trapezoidal plan and terraces in section from a wider raised platform built over a parking level to a very narrow truncated roof terrace. The ell-shaped wall facing Biscayne Bay is painted stucco and reads as a frontal screen stepping in profile revealing the terraced building behind. This brightly colored, angular facade rises from a white base which screens the parking area beneath the building which expends to a paved, walled courtyard at the rear where another stepped, screen-like, colored facade completes the "bookend" effect of the end walls. Entrance is made via stairs to the first floor gallery level where there was a small bank. Terraces run the length of the north side of the building connecting to stairs and elevators serving apartments of varying sizes all of which open to continuous balconies along the south side of the building. There is a small pool on the narrow roof terrace. The round concrete columns are painted red while the buildings surfaces between the bookends are white including the distinctive continuous railings. Originally, two buildings were planned for the long site, organized end -to-end around a central pool. The "ziggurat" form is derived from the zoning envelope. The spatial restrictions of the peculiar, long, truncated form combined with multiple egress restrictions result in some very unconventional apartments.

Yukio Futagawa, ed., GA Document 7, A.D.A Edita, Tokyo, 1983, pp. 34-37

Process Architecture 65,

List all by: Project Name | Architect | Building Type | City | Country

©2002 Roger Sherwood. All Rights Reserved
http://www.housingprototypes.org