Perimeter blockSlab, point-access
Cour St. Emilion Apartments
Audren, Jacques & Robert Schlumberger | Paris, France | 1997
Image of Cour St. ...
South Facade

ProjectCour St. Emilion Apartments
ArchitectAudren, Jacques & Robert Schlumberger
CityParis
CountryFrance
AddressRue Gabriel Lamé/Rue Francois Truffaut, (12th)
Building TypePerimeter block
Slab, point-access
Number of Dwellings73
Date Built1997
Dwelling Types1,2,& 3 BR flats
No. Floors8
Section Typeflats
Exterior Finish
Materials
stone, metal, glass, wood panels
Construction TypeRD frame
Ancillary Servicesshops, basement parking

In addition to the quite famous new row of apartments built along the northern edge of Parc Bercy, other residential buildings were part of the overall planning of ZAC Bercy. The conversion of the zone of entrepôts, at the eastern end of the park into a renovated district of old warehouses and other commercial spaces including a new commercial center, Bercy Expo and the new Cour Saint-Emilion Métro Station were also part of the plan. This included the eastern extension of the system of perimeter block housing along the north edge of the complex. This extension eastward helps define a continuous pedestrian path between the park and Bercy Expo. These block are reversed from the typical block facing the park and, instead, are organized with commercial edges along the new public spaces at the north edge of the rows of warehouses and have small interior courtyards that open to the north.

This building is a version of a perimeter block typology, however, the plan organization suggests four separate buildings with articulated junctions and cantilevered balconies that imply a continuous building form. Each of the four elements has a vertical stair and elevator core. The long, linear, south façade defines a long public plaza and marks the end of the Cours St. Emilion, the line of old warehouses now converted into a pedestrian street lined with shops and restaurants. The entrance to the apartment complex is a spatial extension of the axis of the Cours. The shops at the bottom of the new building help extend the zone of commercial activity into the new plaza. The 8-story block is organized with 7 floors of dwellings above the commercial base and steps back at the top floor creating a zone of penthouse apartments and terraces. The south façade in organized in horizontal zones of continuous cantilevered balconies and flush walls with floor-to-ceiling glass doors and windows with full-height rolling shutters that alternate with gray stone panels. The use of glass balustrades and the extension of some of the balconies across the gap between blocks implies that the façade extends across the entrance to the interior court and results in a very sheer, layered, horizontally organized façade rising from the double-height zone of casement windows of the shops. The cantilevered balconies also function as shading devices on this south-facing façade. The courtyard blocks in the are white and planer with white marble surfaces, strip windows, and recessed panels, balconies and balustrades that are finished in wood. These crisp, white blocks contrast sharply with the gray stone of the southern buildings and reinforce the concept of articulated blocks as opposed to a continuous perimeter block type. The courtyard is minimally landscaped and covers basement parking. The recessed connections between building elements create secondary entrances and a paved walkway through the middle of the block.

Techniques et Architecture, Dec, 1997, p. 83.

List all by: Project Name | Architect | Building Type | City | Country

©2002 Roger Sherwood. All Rights Reserved
http://www.housingprototypes.org