Slab, corridorSlab, gallery-accessSlab, point-accessSlab, corridorSlab, double-loaded
Solbjerg Have
Fćllestegnestuen (Jřrgen Ole Sřrensen, Viggo Mřller-Jensen, Tyge Arnfred) | Frederiksberg (Copenhagen), Denmark | 1977-80
Image of Solbjerg ...
Typical gallery facade of the perimeter slabs, note the maisonettes at the top floors.

ProjectSolbjerg Have
ArchitectFćllestegnestuen (Jřrgen Ole Sřrensen, Viggo Mřller-Jensen, Tyge Arnfred)
CityFrederiksberg (Copenhagen)
CountryDenmark
AddressLaurits Sôrensens Vej/Solbjerg Have
Building TypeSlab, double-loaded
Slab, gallery access
Slab, point-access
Number of Dwellings0
Date Built1977-80
Dwelling Typesstudio, 1,2 & 3 br. , maisonettes
No. Floors2
Section Typeflats & maisonettes, gallery-access
Exterior Finish
Materials
cement asbestos panels, wood, brick, wood windows, tile roofs
Construction TypeR-C frame,
Ancillary Servicescommunity spaces, elderly dining, hospital, school, parking, balconies

Most of the new communities built recently in Denmark have been designed for large open sites, on the perimeter of major cities like Copenhagen. Typically, buildings in these communities are made with prefabricated concrete elements and are limited to two or three story heights in cluster arrangements around small community centers. Solbjerg Have, however, is located in a built-up section of Frederiksberg, in the western part of Copenhagen. Six-story, gallery-access slabs which correspond in height and character to adjacent existing buildings, form a continuous perimeter wall of dwellings which terrace to the interior of the block. This is a unique community, which provides specialized care for children and the elderly but in the context of a typical neighborhood. The family housing is contained in the perimeter building while the lower 2 and 3 story buildings in the courtyard are a school and facilities for children and the elderly, including apartments, dining, and hospital care. Thus, facilities for the young and elderly are integrated into a typical housing project in manner that provides a protected enclosure, daily contact with families and has immediate access to special care.

The perimeter wall steps in both plan and section presenting highly articulated surfaces to the interior of the block in contrast to the planer quality of the exterior walls. The open access galleries are integrated as horizontal slots in the exterior of the wall, which is supported on a two-story high, partially open base providing some covered parking and a few flats on a mezzanine level. The garden facade, by contrast, is highly articulated with several zones of stepping roofs, recessed balconies, extended porches and trellises. The combination of horizontal wood and corrugated cement siding, and stepping elements greatly reduce the implied mass of the perimeter wall and effectively make an adjustment in scale from the 6 floors of the perimeter to the lower 2 story elements in the garden. In addition to the parking at the ground floor of the wall, there are small dwellings for the elderly that open directly to small gardens defined by low brick walls within the larger space of the courtyard. Stairs and elevators connect to the upper galleries giving access to two floors of flats and a zone of maisonettes at the top that is treated as a planar cornice with punched windows for the upper bedrooms.

The structural grid, revealed where the base and gallery spaces are eroded from the building mass, provides a large-scale repetitive order to the exterior facades and helps to define entrances to the lobby. The panelized system of prefabricated concrete typical to most recent Danish housing has been replaced here with a frame system of building that is covered with corrugated cement siding, wood trim and brick. Overhanging eaves and brick trim at the ground level, wood balustrades on the balconies, the wood siding used on the service building in the garden, and the wood trellises used throughout the garden all contribute to an imagery of vernacular building. The horizontal application of the corrugated panels, applied with a modular pattern of vertical joints, alternates with the horizontal wood siding on the balustrades to produce a very rich and finely-scaled surface that is graduated from top to bottom. Door and window frames that are painted red, brightly painted flues and chimneys, and the flowers, umbrellas and awnings of the residents add further to the colorful ambience of the garden facades.

Arkitektens Forlag og Arkiték, Modern dansk arkitektur, Copenhagen, 1982, pp. 114-115

Arkitekten, No. 7, 1980.

List all by: Project Name | Architect | Building Type | City | Country

©2002 Roger Sherwood. All Rights Reserved
http://www.housingprototypes.org